wtorek, 5 listopada 2013

Precelki

Moja propozycja dla Was na dzień dzisiejszy to także przepyszne precelki.

Składniki:

  • 150 g pszenicy
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g tartego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
  • zmielić pszenicę
  • do naczynia ze zmieloną pszenicą dodajemy wodę, jajka, drożdże, mąkę, masło, tarty ser, sól, cukier
  • wszystko mieszamy ze sobą i wyrabiamy masę
  • wyrobione ciasto wykładamy i formujemy w wałeczki o długości ok 20 cm
  • końce ciasta krzyżujemy i układamy na blaszce
  • żółtko mieszamy z wodą 
  • ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem
  • pozostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 25 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz